Hoe duurzaam is Nederland? Heb jij je weleens afgevraagd? We denken tegenwoordig dat we heel "groen" bezig zijn. Echter valt vanuit de politiek het een en ander te verbeteren. Een aantal voorbeelden:
- Nederland is een van de grootste exporteurs van de wereld en dat vraagt natuurlijk om veel producten.
- In 2013 telde Nederland 554 megastallen en dat zijn afgelopen jaren alleen maar toegenomen.
- Als gevolg daarvan gaan de kleine familiebedrijven massaal sluiten. Waardoor er alleen maar nog meer ruimte en mogelijkheden voor de megastallen komen.
- Vee staat bekend als de grootste milieuvervuiling.
- De aanpak van glyfosaat is nog steeds niet rond. Er is een toestemming afgegeven om komende 5 jaar nog door te gaan met het gebruik daarvan.
Maar wat blijkt nou nog meer? Marianne Thieme (PvdD) heeft tijdens het debat heel goed aangekaart hoe het momenteel ervoor staat. Echter sluit minister- president zijn ogen voor de waarheid en kijkt alleen vanuit handelsmissie en de financiële kant. De onafhankelijke rapporteren zijn daarom zeer belangrijk in dit geval. Hieronder kun je lezen wat Marianne Thieme tijdens het debat zei en daaronder een videofragment bekijken.
Marianne Thieme: Als je kijkt wat de VN rapporteur voor het recht op voedsel daarover zegt dan heeft degene de noodklok geluid en heeft gezegd: de toekomst van ons voedsel is niet industrieel. We moeten af van monoculturen, we moeten af van landbouwgif, we moeten af van kunstmest en waar is Nederland nou goed in? Staat op de ranglijst op de derde plaats van het meest gebruik van landbouwgif, we gebruiken ontzettend veel kunstmest, we hebben alleen maar raaigras en monoculturen. En zijn op dit moment de aarde aan het uitputten.
Een fragment uit het debat Marianne Thieme.
Uit de rapporteren blijkt dus dat Nederland het slecht doet en moet overstappen naar biologische landbouw!